• Michiel Vandendriessche

De Robin ProLine (Compact) is de enige slimme deurbel die ik wil (en heb)

Bijgewerkt: 22 aug 2020

Robin is absoluut (nog) geen bekend merk in de home automation wereld. Het is een Nederlands bedrijf met twee producten: de Robin ProLine en de Robin ProLine Compact. Het zijn min of meer dezelfde producten, op de grootte en de kleurmogelijkheden na. Ik koos zelf voor de ProLine Compact, omdat ik de kleinere bel mooier vond en deze beschikbaar is in het zwart of “Onyx Black”. Hoewel het bedrijf nog niet zo heel bekend is en het een beperkte product line-up heeft, is de Robin ProLine toch de enige deurbel die ik wil. Laat me vertellen waarom.


HomeKit Secure Video

Om te beginnen wil ik duidelijk maken dat ik volledig in het Apple-ecosysteem zit, waardoor ik voor mijn home automation volledig met HomeKit werk. Heb je absoluut geen interesse in HomeKit, dan is deze deurbel absoluut niet voor jou. Hij werkt immers enkel en alleen met HomeKit. Maar dat doet hij zó ongelofelijk goed. De Robin ProLine is namelijk de enige deurbel op de wereldwijde markt die HomeKit Secure Video ondersteunt. En dat is —voor mij althans— enorm belangrijk. Maar wat is HomeKit Secure Video?

De Robin ProLine is namelijk de enige deurbel op de wereldwijde markt die HomeKit Secure Video ondersteunt. En dat is —voor mij althans— enorm belangrijk.

Het grote probleem met slimme cameradeurbellen (en slimme camera’s in het algemeen) is dat ze typisch ofwel alle beelden doorsturen naar servers van de fabrikant, ofwel je de beelden zelf moet opslaan, bijvoorbeeld op je NAS. Daar worden de beelden typisch geanalyseerd (is er beweging gedetecteerd, is er een persoon herkend…?) waardoor je deurbel ‘slim’ wordt. Het probleem hiermee is dat de beelden dus ‘bekeken’ worden door een systeem op de server (of NAS) en zoals je waarschijnlijk wel begrijpt, brengt dat een hoop security- en privacy-issues met zich mee. Als de server ze kan bekijken, kan een hacker of iemand anders met slechte bedoelingen dat misschien ook wel? Ik vertrouw de fabrikant van de deurbel (of mezelf als ik met een NAS werk) niet voldoende om mijn privacygevoelige beelden voldoende te beveiligen. Bij HomeKit Secure Video worden de beelden niet naar mijn NAS verstuurd en ook niet meteen naar een server van Apple. Eerst en vooral worden ze (binnen mijn eigen netwerk) naar de dichtstbijzijnde Apple TV, HomePod of iPad (de ‘home hubs’) verstuurd. Daar gebeuren er drie zaken. Ten eerste gaat de home hub de beelden analyseren (is er beweging gedetecteerd, is het een dier, voertuig of persoon…?). Ten tweede gaat de home hub de beelden on-device encrypten. En ten derde gaat de home hub enkel de geëncrypte beelden doorsturen naar iCloud. Zelfs Apple kan mijn beelden daarom niet bekijken.Om de beelden door te sturen naar iCloud, heb ik wel een iCloud storage plan van minstens 200GB nodig (2,99 euro per maand)*. Het voordeel is wel dat de videobeelden niet meetellen voor die 200GB. Apple slaat de beelden 10 dagen op, waarna ze automatisch verwijderd worden. Mijn 200GB kan ik daarbuiten nog volledig gebruiken voor mijn iCloud Photo Library, mijn iCloud mail, mijn iCloud docs…


Tenslotte kan je de Apple Home app gebruiken om notifications te triggeren naar al je Apple-toestellen, de camera live stream te bekijken, de opgeslagen beelden te bekijken en zelfs te praten door de deurbel (ook vanop je Apple Watch!). Geen aparte app van Robin nodig, maar alles proper binnen de Apple Home app, exact waar ik het wil!


Een makkelijke setup voor een mooie bel

De Robin ProLine (Compact) is een slimme deurbel met een —naar mijn mening— prachtig design. De ProLine is de grotere variant en is enkel beschikbaar in het zilver. De ProLine Compact is wat kleiner en is beschikbaar in ‘Onyx Black’, ‘Space Gray’ of ‘Silver’. Ik heb persoonlijk mijn oog laten vallen op de Robin ProLine Compact Onyx Black. Deze heeft een matte metalen behuizing en ziet er in het algemeen gewoon heel ‘high-quality’ uit.

Foto van de Robin ProLine Deurbel

De deurbel wordt gevoed door “power over ethernet” of POE. Dit wil zeggen dat een ethernetkabel niet alleen het netwerk voorziet, maar ook de stroom. Niet alle routers of netwerkswitches ondersteunen deze functionaliteit, en daarom levert Robin er standaard een POE-adapter bij. Deze moet je gewoon in een stopcontact steken en verbinden met de meegeleverde Ethernetkabel. Het uiteinde van de kabel die je verbindt met de deurbel is geen klassieke Ethernetfiche. Het zijn losse draadjes die je één voor één moet verbinden met de deurbel. Toegegeven, dit is een beetje prullen, maar eens je hierdoor bent, is je deurbel gepowered en verbonden met je netwerk.


De setup is zoals de setup van elk HomeKit-apparaat: vanuit de Apple Home app het HomeKit-label scannen op de handleiding van de bel, de stappen doorlopen in de Home app en klaar is kees!


Om de bel aan de muur te hangen, boor je enkele gaten en bevestig je met de meegeleverde schroeven de ‘Surface Mount Box’ tegen de muur. Dan kan je simpelweg de bel in de mount box klikken.


Naast de notifications op al je Apple-apparaten vanuit de Apple Home app, kan je de bel ook nog aansluiten op een bestaande ‘chime’ via de ‘integrated dry relay, normally openend, max 48V/60W’. Ikzelf heb dit niet gedaan. Door het trillen van mijn Apple Watch, mis ik nooit een notification van de deurbel en aangezien er geen klassiek belgeluid is, begint mijn hond niet altijd te blaffen (win-win-situatie).


Tenslotte kan je het meegeleverde plaatje eerst langs de Robin Engrave Service sturen, zodat zij jouw naam hierin kunnen graveren. Ik moet toegeven dat ik dit niet gedaan heb, maar dat kwam vooral omdat ik niet kon wachten om deurbel in gebruik te nemen en mijn naam staat toch op de brievenbus. De backlight van de deurbel gaat je naam dan wel mooi belichten, waardoor de bel er mogelijks nog strakker uitziet!


Enkele nadelen?

Ondanks dat dit de enige slimme deurbel is die ik wil, zijn er enkele nadelen:


Ten eerste kan ik geen HomeKit automations triggeren wanneer er op de deurbel geduwd wordt. Mijn idee was om het liedje ‘Ik moet kloppen want de bel doet het niet’ van Samson & Gert voor enkele seconden af te laten spelen op mijn HomePod wanneer iemand op de bel duwt ;) Met een simpele HomeKit-enabled button zou dat lukken, met een bel helaas niet. Ik heb Robin hierover gemaild en ze hebben mij meteen gebeld om mij te melden dat dit een beperking van Apple is (wat mij ook absoluut logisch lijkt). Het is dus maar hopen dat Apple deze functionaliteit binnenkort aanbiedt als een update van HomeKit.


Ten tweede is er het feit dat de bel geen WiFi heeft én niet gevoed kan worden door een batterij. Je moet dus altijd een kabel trekken van je router naar je voordeur. Robin probeert dit wel op te lossen door je maar één kabel te laten trekken: een Ethernetkabel die zowel het netwerk als de stroom voorziet.


Ten derde is er de prijs: de bel is niet goedkoop. De Robin ProLine Compact kostte mij €599 euro. Maar opnieuw: de enige bel op de markt met HomeKit Secure Video én een strak design én hoge kwaliteit én easy setup… het maakt het wel waard.


En er komt nog meer aan!

Omdat mijn bel volledig integreert met HomeKit, kan ik uiteraard ook genieten van alle updates die Apple voorziet op HomeKit. En er komen nog leuke dingen aan! Deze herfst lanceert Apple immers het reeds aangekondigde iOS 14 (en bijhorende tvOS 14, iPadOS 14…). Laat me even oplijsten wat de bel dan nog meer gaat doen:

Omdat mijn bel volledig integreert met HomeKit, kan ik uiteraard ook genieten van alle updates die Apple voorziet op HomeKit. En er komen nog leuke dingen aan!
  • Het herkennen van mensen die getagd zijn in mijn iCloud Photo Library: de bel moet mijn vrienden en familie dus niet apart leren kennen, maar HomeKit gaat gewoon kijken in mijn iCloud Photo Library of het de persoon die voor de deur staat herkent.

  • Deurbel notifications op HomePod: het is helaas geen Samson & Gert, maar de deurbel gaat wel al een geluid maken wanneer er op de bel gedrukt wordt én aankondiging wie er voor de deur staat.

  • Picture-in-picture view op Apple TV wanneer er iemand op de bel drukt: wanneer ik dus Netflix, Plex of YouTube aan het kijken ben, krijg ik meteen een live-stream op mijn TV van de bel.

  • Het definiëren van 'activity zones' op de camera: zo kijkt de bel slechts naar het door jou gedefinieerde deel van het beeld (bijvoorbeeld enkel je voortuin) en niet naar het hele beeld (bijvoorbeeld de straat).

Ik heb deze functionaliteiten zelf nog niet getest, aangezien de nieuwe besturingssystemen van Apple nog niet officieel gelanceerd zijn, maar ze zien er alvast veelbelovend uit!


Conclusie

Misschien komen er binnenkort nog meer deurbellen met HomeKit Secure Video op de markt, maar tot dan is mijn conclusie heel duidelijk: dit is de enige slimme deurbel op de markt die ik wil. En ik ben enorm blij dat ik er eentje heb aangeschaft.


*Als je meer dan één HomeKit Secure Video camera of deurbel hebt, moet je minstens een iCloud storage plan van 2TB hebben (9,99 euro per maand). Dan houdt Apple je beelden 10 dagen bij voor maximaal 5 camera’s.202 keer bekeken0 reacties