• Michiel Vandendriessche

Interessante HomeKit automations ter inspiratie

Bijgewerkt: 18 aug 2020

Als fervent “Apple HomeKit”-gebruiker, leek het mij leuk om mijn favoriete HomeKit automations eens te delen. Beschouw het als een leuke inspiratiebron voor jouw eigen HomeKit-configuratie of voor eventueel een ander home automation platform dat je gebruikt. Veel van de HomeKit-functionaliteit is immers vergelijkbaar met andere platformen.


Wat is Apple HomeKit?

Apple HomeKit is het home automation platform van Apple. Het voordeel van Apple HomeKit is dat je enerzijds apparaten van veel verschillende fabrikanten kunt samenbrengen in één home automation ervaring. Anderzijds heb je typisch geen speciale technische aansluiting in je huis nodig. Het enige wat je nodig hebt, zijn HomeKit-compatibele home automation apparaten, zoals lampen, een thermostaat, rookmelders, een tv…


Wat zijn HomeKit automations?

Er zijn eigenlijk drie belangrijke concepten in de wereld van HomeKit: devices, scenes en automations. Een HomeKit device is een apparaat dat compatibel is met Apple HomeKit. Hiervoor moet de fabrikant van het apparaat zorgen (of je kan voor sommige niet-compatibele devices met platformen als HomeBridge werken, maar dat is niet belangrijk voor dit artikel). Een HomeKit scene is een combinatie van verschillende apparaten die in een bepaalde status gebracht worden. Een voorbeeldje: in mijn “good morning” scene sprint de radio op op mijn HomePod, gaan de lichten zachtjes aan en wordt in de winter de verwarming opgezet. Een HomeKit automation is het automatisch beheren van bepaalde devices en/of scenes na een bepaalde trigger en wanneer aan een bepaalde voorwaarde voldaan is. Een trigger kan bijvoorbeeld zijn “wanneer ik thuiskom”, een voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn “enkel na zonsondergang”.


Om je slimme apparaten van op afstand te kunnen bedienen via HomeKit, moet je een apparaat instellen als woninghub. Het ideale toestel hiervoor is een Apple TV. Een iPad (die dan wel altijd thuis én verbonden met de WiFi moet zijn) of een HomePod zijn hiervoor ook geschikt.


Nog geen Apple TV in huis? Een absolute must in elk huis! De 4K-versie is al beschikbaar vanaf €199,00.
Mijn favoriete HomeKit automations


Turn on bright lights when first person arrives home, but only at night

Beschrijving

Wanneer er niemand thuis is en de eerste persoon arriveert thuis, wordt de HomeKit scene ‘bright lights’ aangezet. Dit is een scene die alle lichten in mijn benedenverdieping aandoet. De ‘only at night’-voorwaarde zorgt ervoor dat HomeKit gaat kijken naar het feit of de zon al onder is. Als dat niet het geval is, gaan de lichten niet aan. Dit is een vrij voor de hand liggende automation, die iedereen met een basissetup rond home automation ook al heeft.


Configuratie

  • Trigger: de eerste persoon komt thuis

  • Voorwaarde: de zon is onder

  • Actie: activeer de scene ‘bright lights’


Turn off HomePod when TV turns on

Beschrijving

Wanneer iets of iemand mijn tv aanzet, stopt mijn HomePod automatisch met spelen. Van deze automation wordt ik elke keer opnieuw stiekem gelukkig. Ik ben gewoon wat muziek aan het luisteren op mijn HomePod en zet de TV op omdat ik iets wil kijken en ik moet er gewoon niet meer aan denken om de muziek op die HomePod af te zetten. Het gebeurt gewoon.


Configuratie

  • Trigger: de TV sprint aan

  • Voorwaarde: geen

  • Actie: zet de HomePod op pause


Turn on bright lights when smoke is detected

Beschrijving

Deze heb ik gelukkig nog nooit nodig gehad! Het idee is simpel: wanneer er brand is in mijn huis, wil ik zo snel mogelijk naar buiten en wil ik mij niet meer bezighouden met het licht aandoen. Deze HomeKit automation regelt dit voor mij. Wanneer de rookmelder rook detecteert, wordt de scene ‘bright lights’ geactiveerd.


Configuratie

  • Trigger: de slimme rookmelder detecteert rook

  • Voorwaarde: geen

  • Actie: activeer de scene ‘bright lights’
De rookmelder die ik in huis heb gehaald is "Eve Smoke". Een fantastische rookmelder die volledig HomeKit-ready is!

Personal automations


Sinds iOS 13 heeft Apple iets gelanceerd genaamd ‘personal automations’. Deze zijn een beetje verschillend van HomeKit automations, omdat ze niet gedefinieerd worden op het HomeKit-niveau, maar specifiek op het niveau van jouw apparaat. Triggers zijn dus niet ‘iemand van het huishouden komt thuis’ of ‘de zon komt op’, maar ‘mijn iPhone verbindt met een specifiek WiFi-netwerk’, ‘mijn iPhone verbindt via Bluetooth met mijn auto’ of ‘ik start een workout op mijn Apple Watch’. Je configureert deze automations niet in de Home app, maar in de Shortcuts app (te downloaden in de App Store). Ik heb een personal automation ingesteld, die ik zelf echt fantastisch vind.


Activate ‘good morning’ when my wake-up alarm is stopped


Mijn iPhone maakt een verschil tussen een bedtime alarm en een ander alarm, omdat een bedtime alarm specifiek ingesteld is via de bedtime functionaliteit in de Clock app. Wanneer mijn bedtime alarm afgaat en ik snooze, gebeurt er niets. Wanneer mijn bedtime alarm afgaat en ik stop het alarm, gaat mijn iPhone de ‘good morning’ scene activeren. In deze scene gebeuren er drie dingen: mijn HomePod start de radio, mijn lichten gaat zachtjes aan en in de winter wordt de verwarming opgezet. Al deze dingen gebeuren volledig automatisch wanneer ik mijn alarm stop. Ik was de eerste keer blown away door het gemak en de fun van deze automation :)

184 keer bekeken0 reacties