• Sam Hendrickx

Niko Home Control 2 aansturen via Siri & Apple HomeKit

Bijgewerkt: 25 aug 2020

Niko positioneert zijn Home Control 2-systeem als een premium domotica-oplossing: bedien al je verlichting, verwarming, ventilatie vanaf één centrale plek. Niko biedt gebruikers een gebruiksvriendelijke mobiele app die overal ter wereld toegankelijk is. Integraties met Google Assistant en Amazon Alexa werken out-of-the-box. Verbinding maken met Apple HomeKit is dan weer niet niet mogelijk. Niet getreurd, mits een kleine workaround met Homebridge is een oplossing niet ver af.


Niko Home Control 2

Deze Belgische domotica-speler is de afgelopen jaren begonnen met het openstellen van hun Home Control systeem voor partners en (hobby) ontwikkelaars. Met de release van hun nieuwe versie van Home Control kwamen er zelfs nieuwe en moderne API's, kant-en-klare integraties met populaire smart assistants zoals Google Assistant en Amazon Alexa, verbindingen met IFTTT en zelfs krachtige partnerships met bedrijven zoals Sonos , Reynaers ramen en deuren, Velux, Nibe ..

Een van de grootste nadelen van Niko Home Control 2 (voor ons dan toch) is het gebrek aan ondersteuning voor Apple HomeKit. Aangezien we niet hoeven te benadrukken hoe groot het marktaandeel van Apple in de smartphonebranche is, kan je wel begrijpen dat dit voor een hele hoop gebruikers een spijtige zaak is.Homebridge to the rescue!

Gelukkig voor alle Apple-fans die er zijn, doen de mensen van Homebridge geweldig werk. Homebridge is een NodeJS-server die de iOS HomeKit API emuleert. De reden achter het enorme communitygedreven ontwikkelingsteam van Homebridge wordt prachtig vermeld op hun GitHub-pagina. Losjes vertaald klinkt dat als volgt:


Technisch gezien zouden de apparaatfabrikanten degenen moeten zijn die de HomeKit API implementeren. Ik weet zeker dat ze dat uiteindelijk zullen doen. Als ze dat doen, is dit project achterhaald en ik hoop dat dat snel gebeurt. Ondertussen is Homebridge een leuke manier om een voorproefje te krijgen van de toekomst, voor diegenen die het gewoon niet kunnen uitstaan om te wachten tot er "echte" HomeKit-apparaten op de markt komen.

Hoe geweldig is dat?! "Hey Siri, doe de lichten in de woonkamer aan" is slechts een paar minuten verwijderd. Voor de rest van deze tutorial zal ik je door de stappen gidsen rond welke hardware je moet kopen (spoiler: het is een Raspberry Pi) en hoe je Homebridge installeert en configureert. Sommige onderdelen zijn nogal technisch, maar ik verwacht niet dat je een ontwikkelaar bent om dit voor elkaar te krijgen.

Hardware shoppen!

Zoals ik al zei, is Homebridge een "server" die de iOS HomeKit API emuleert. Simpel gezegd, betekent dit dat Homebridge een "brug" zal zijn - vandaar de naam - tussen Apple HomeKit en je slimme apparaten zoals Niko Home Control 2. Dit betekent dat de Homebridge-server altijd aan moet staan. Je zou Homebridge op je laptop kunnen installeren, maar je laptop altijd aan laten staan is natuurlijk niet ideaal. De voor de hand liggende keuze is om een budgetvriendelijke Raspberry Pi te kopen.

Image of a Raspberry Pi 4
Raspberry Pi 4

Voor alle niet-techneuten die dit lezen: een Raspberry Pi is net als een gewone computer alleen veel, veel kleiner. Een Raspberry Pi draait op een versie van Linux, waardoor het heel eenvoudig te installeren én configureren is. Je kunt er vrij eenvoudig een muis, scherm en toetsenbord op aansluiten en het gebruiken zoals een gewone computer. Naast deze Raspberry Pi heb je ook nog enkele andere kleine componenten nodig. Hoog tijd om eens het boodschappenlijstje samen te stellen!


Boodschappenlijstje

 • Raspberry Pi 4 Model B (minstens 2GB RAM)

 • 8GB SD card

 • Micro-HDMI kabel voor je monitor (optioneel)

 • Network cable

 • USB-C power supply

 • Behuizing (optional)Homebridge installeren

In het tijdperk van "same-day delivery", kan je waarschijnlijk vrij snel beginnen met de installatie en configuratie van Homebridge. Als Raspberry Pi nieuw voor je is, hebben de mensen van Raspberry Pi geweldige, niet-technische tutorials over hoe je deze moet instellen. Zodra de Raspberry Pi werkt, kan het leuke deel beginnen. Laat je niet afschrikken door de volgende instructies.


Homebridge zelf installeren op je Raspberry Pi is ook best eenvoudig. Ze hebben alles netjes neergeschreven in een makkelijk te volgen tutorial.
Als je klaar bent, zou je toegang moeten hebben tot de Homebridge-interface door te surfen naar http://<ip-adres van je server>: 8581. Het zou er als volgt moeten uitzien:


Photo of the Homebridge web interface
Homebridge web interface

Niko Hobby API token

Vooraleer we kunnen verdergaan, moeten we een API-token van Niko ophalen. Zoals al vermeld in de inleiding, maakte Niko het vrij eenvoudig om zo'n wachtwoord / token aan te maken als je eenmaal weet waar je moet zijn.

 1. Surf naar MyNikoHomeControl

 2. Log in met je Niko account

 3. Klik op "Connected Services"

 4. Klik op "All"

 5. Zoek op de pagina naar "Niko Hobby API"

Vervolgens krijg je onderstaand scherm te zien:

Image of MyNikoHomeControl hobby API
MyNikoHomeControl hobby API

Deze is best grappig. Ze willen niet dat mensen zonder technische achtergrond met de API liggen klooien (waarschijnlijk omdat ze niet willen dat hun klantendienst wordt overspoeld met mensen die hun Niko Home Control stuk hebben gemaakt). Wees niet ongerust, je zult niets stuk doen me door het te integreren met Homebridge. Ze verwachten dat je het raadsel oplost en de JSON-code corrigeert. Voor de niet-techneuten, het antwoord dat je moet invoeren is:

{ "answer": 42 }

Zodra je op "Parse" klikt, zie je een groen succesbericht en kan je de service activeren. In het volgende scherm laten ze je een wachtwoord/token zien. Kopieer dit naar je favoriete kladblok-app, want deze hebben we in de volgende stap.


Kudos aan Niko voor de ludieke JSON-quiz. Het liet ons alvast even lachen, :-)


De Niko Home Control 2 plugin installeren

Bijna klaar. Ga opnieuw naar de Homebridge-webinterface en klik op "Plugins" in de navigatie bovenaan. In het volgende scherm zie je een overzicht van je geïnstalleerde plug-ins. Voer in de zoekbalk "nhc2" in. Als alles goed gaat, verschijnt er een plug-in die "Homebridge Nhc2" heet. Klik op "Install" in het venstertje en Homebridge doet de rest.


Shoutout naar de persoon die deze plugin ontwikkeld heeft!


Klik vervolgens op "Config" in de navigatie bovenaan. Je ziet een teksteditor met wat JSON-code erin. Daar moeten we informatie over je Niko Home Control installatie toevoegen. Voeg deze code toe in het tekstveld:


"platforms": [
  {
   "platform" : "NHC2",
   "name" : "NHC2",
   "host": "<IP_ADDRESS_OF_YOUR_CONNECTED_CONTROLLER>",
   "password": "<PASSWORD_PROVIDED_BY_MYNIKOHOMECONTROLL>"
  }
 ]

De "host" bevat het IP-adres van je lokale Niko Home Control installatie en het "password" is het wachtwoord dat we in de vorige stap te zien kregen op de website van Niko. Als JSON voor jou er uitziet als Klingon en je geen idee hebt waar je dit moet tussenplaatsen, vertrek dan van mijn voorbeeld hieronder. Merk op dat de informatie in de volgende JSON voor elke installatie verschillende waarden zal hebben!


{
 "bridge": {
   "name": "Homebridge",
   "username": "01:23:45:67:89:10",
   "port": 51960,
   "pin": "123-12-123"
 },
 "accessories": [],
 "platforms": [
        {
      "platform": "NHC2",
      "name": "NHC2",
      "host": "192.168.0.3",
      "password": "your password here"
        }
    ]
}

Ready for some magic? Als je een paar minuten wacht, vindt Homebridge automatisch al je Niko Home Control accessoires. Als je nu in de navigatie bovenaan op "Accesories" klikt, zie je daar een overzicht van al je lampen, schakelaars ...


Siri, we komen er aan!

Nu komt het makkelijke gedeelte. Pak je iPhone bij de hand en open de app genaamd "Home".

Image of Apple Home app
iOS Home app
 • Zorg ervoor dat je iPhone is verbonden met hetzelfde netwerk als je Raspberry Pi

 • Open de Home-app en tik op "Accessoire toevoegen" of op het pictogram "+"

 • Ga naar de webinterface van Homebridge (zoals we eerder deden)

 • Gebruik de camera op je iPhone om de QR-code op de webpagina te scannen

 • Als je een waarschuwing krijgt dat dit geen officiële HomeKit accessoire is, mag je die gewoon wegklikken

 • Doorloop de stappen die de app je voorschotelt

Succes! 🚀 Vanaf nu kan je de Home app gebruiken en zie je al je Niko Home Control 2 lampen ook hier staan. Automatisch is alles nu (cross-device) te controleren via Siri!


Conclusie

De mensen van Homebridge doen geweldig werk maar volgens hun missie zou het eigenlijk aan de fabrikanten zoals Niko zijn om deze Apple HomeKit-integraties te implementeren. Een meerderheid van de 'smart home'-mensen die zich de afgelopen jaren al hebben ingekocht in het Apple-ecosysteem en plotseling zouden moeten overschakelen naar Google Assistant of Amazon Alexa voelt gewoon een beetje raar. In afwachting van een implementatie van Niko, doet deze Homebridge workaround exact wat we willen.


#niko #nikohomecontrol #homekit

1,680 keer bekeken0 reacties