• Sam Hendrickx

Slimme gordijnen: de beste opties voor Apple Homekit, Google Home en Amazon Alexa

Bijgewerkt: 18 aug 2020

Eén van de volgende stappen in het proces om je huis volledig "smart" te maken, moet absoluut de uitbreiding zijn met slimme gordijnen. Je gordijnen kunnen openen en sluiten via je stem met Siri, Google Assistant of Amazon Alexa hoeft niet nodeloos complex te zijn. Er bestaan ontzettend veel manieren om je gordijnen elektrisch te openen maar om deze ook echt "smart" te maken (en dus te koppelen aan een systeem zoals Apple HomeKit), zijn de opties eerder beperkt. In dit artikel bespreken we twee opties die je in staat stellen om een aantal ramen te verduisteren met slimme gordijnen.


Wat zijn slimme gordijnen?

Gordijnen die elektrisch te openen zijn, bestaan al heel lang op de markt. Deze systemen bestaan meestal uit volledige gordijnrails die je moet installeren met een bijhorende motor en afstandsbediening. Dit zijn vaak omslachtige en dure systemen die veel aanpassingen vragen aan je woning én niet te koppelen zijn aan slimme assistenten. Wanneer we spreken over "slimme gordijnen", bedoelen we dus gordijnen die aan te sturen zijn via Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa...


De beste slimme gordijnen

We bespreken twee oplossingen die beschikbaar zijn in België & Nederland én te koppelen zijn met jouw favoriete platform. Hierdoor vallen slimme gordijnen zoals "Aqara Curtain Controller" van Xiaomi uit de mand aangezien dit systeem enkel via AliExpress te koop is.


Optie 1: "FYRTUR" en "KADRILJ" van IKEA voor ramen die nog niet verduisterd zijn

Ongetwijfeld zijn er ramen in je huis die nog niet verduisterd zijn. Misschien heb je ook ramen waar momenteel een verduistering hangt die dringend aan vervanging toe is. Voor deze ramen moet je niet twijfelen. IKEA lanceerde onlangs verduisterende rolgordijnen die makkelijk te installeren, betaalbaar én te koppelen aan Apple HomeKit, Google Home en Amazon Alexa zijn. Volgens de IKEA-traditie, dragen deze gordijnen de prachtig Zweedse namen FYRTUR en KADRILJ.

Laten we starten met het verschil tussen FYRTUR en KADRILJ. Beide gordijnen maken gebruik van hetzelfde systeem. Het enige verschil zit in het materiaal van de stof. FYRTUR is gemaakt van een stof die volledig verduisterend is. Dit maakt de FYRTUR uitermate geschikt voor ruimtes waar je absolute duisternis wilt zoals slaapkamers. De KADRILJ is gemaakt van een lichtere stof die licht filtert maar is iets transparanter. Ideaal voor in de woonkamer dus.


Om deze gordijnen te kunnen verbinden met Apple HomeKit, Google Home of Amazon Alexa, moet je de TRÅDFRI verbindingshub van IKEA erbij kopen. Dit is dezelfde hub die je voor alle smart IKEA apparaten in huis moet hebben. De bijgeleverde IKEA Home smart app zorgt ervoor dat de installatie zeer eenvoudig verloopt. Die app ga je waarschijnlijk wel enkel gebruiken om de gordijnen initieel te configureren aangezien je nadien alles via je favoriet platform zal laten gaan.


Voordelen

Deze rolgordijnen van IKEA moeten absoluut je eerste keuze zijn als je kleinere ramen wil verduisteren. De eenvoudige installatie en configuratie, het uiterlijk én de prijs maken dit een absolute topper.

 • Prijs/kwaliteit is zeer goed

 • Twee varianten met verschillende transparantie

 • Eenvoudig op te zetten

 • Te koppelen met Apple HomeKit, Google Home én Amazon Alexa (je hebt wel de IKEA verbindingshub nodig)

 • Online te bestellen

Nadelen

Het enige nadeel van deze rolgordijnen, zijn de afmetingen. IKEA heeft een redelijk ruim assortiment met verschillende maten maar voor grote (en vooral brede) ramen is deze oplossing niet geschikt. De beschikbare afmetingen zijn:

 • 60 cm x 195 cm

 • 80 cm x 195 cm

 • 100 cm x 195 cm

 • 120 cm x 195 cm

 • 140 cm x 195 cm


Optie 2: "Slide" voor ramen waar al gordijnen hangen

Slide is de laatste jaren op de markt gekomen als een systeem waarmee je bestaande gordijnen "slim" kan maken zonder de rails te vervangen of ingrijpende aanpassingen te doen. Slide werkt vrijwel op alle bestaande gordijnrails. Wat leuk is aan Slide, is dat het zowel werkt met enkelzijdige gordijnen alsook met gordijnen vanuit beide zijden van het raam.


Slide levert alles in één compacte doos. In deze doos, vind je alle benodigdheden om Slide binnen de 15 minuten (althans, dat is de belofte) te installeren op je bestaande gordijnrails. Je installeert best eerst even de app van Slide aangezien deze je vlotjes door de installatie loopt. Nu, Slide werkt op "de meeste" gordijnrails. Er mogen geen bochten in de rails zitten en de maximum rails-lengte is zes meter. Controleer dus best even op voorhand of jouw rails in aanmerking komen.

Eén keer je de installatie hebt voltooid, hangt de motor van Slide netjes onzichtbaar achter het gordijn. Slide kan ook overweg met zware, grote gordijnen. De motor kan hierop gekalibreerd worden.


Slide komt (zoals de meeste slimme producten), met een mooi-ogende app waarmee je de gordijnen kan openen en sluiten (duh) maar ook routines en automations in kan configureren. Net zoals bij de IKEA gordijnen, ga je dit als échte Smart Home Guy niet vaak gebruiken. Wat je wel wil, is dit koppelen aan je favoriete smart assistant. Dit brengt mij bij de allergrootste teleurstelling van dit product: het is niet te koppelen met Apple HomeKit. Niet getreurd, een integratie met Google Home en Amazon Alexa is er dan weer wel. De community van Home Assistant heeft ook een integratie met hun platform ontwikkeld dat op zijn beurt te koppelen is aan Apple HomeKit. Mits een kleine workaround, kan Siri toch je gordijnen bedienen.Voordelen

Heb je al mooie gordijnen hangen die je slim wil maken? Dan is Slide een zeer goede keuze. De makkelijke installatie en knap design maakt van dit product een absolute topper. Hebben we al gezegd dat dit van Nederlandse makelij is?

 • Werkt met je bestaande gordijnen

 • Werkt op vrijwel alle gordijnrails

 • Mooi design

 • Werkt met Google Home en Amazon Alexa

Nadelen

Het allergrootste nadeel is het feit dat er geen integratie met Apple HomeKit is. Een workaround met Home Assistant is hiervoor de enige oplossing.

Automations met je slimme gordijnen

Je gordijnen kunnen openen met je stem is natuurlijk best cool. Tijdens een dinertje met vrienden casual de gordijnen sluiten door dit vriendelijk aan Siri te vragen, zal zeker hoge ogen gooien maar de kracht van deze uitbreiding aan je smart home, zit 'em in de automations. Ongetwijfeld heb je al enkele automations in gebruik (bijvoorbeeld: "doe alle lichten uit als ik het huis verlaat") maar met je nieuwe slimme gordijnen kan je dit nog een stapje verder laten gaan. Enkele leuke ideeën:

 1. Als je wekker gaat, kan je automatisch de gordijnen laten opengaan

 2. Als het donker wordt, kan je de gordijnen laten sluiten

 3. In het weekend zet je geen alarm en kan je wakker worden door op een bepaald uur de gordijnen te laten opengaan

 4. Als je op vakantie ben, kan je de gordijnen overdag laten opengaan om bewoning te simuleren

 5. Als je een film start op je smart TV, kan je de gordijnen laten toegaan

 6. ...

Heb je zelf nog leuke ideeën? Laat het onze dat zeker weten hello@thoseguys.be of hieronder in de comments!

417 keer bekeken0 reacties