• Michiel Vandendriessche

Zet je eerste stappen richting home automation met de slimme lichten van Philips Hue

Bijgewerkt: 22 aug 2020

Wie aan home automation denkt, denkt vaak in de eerste plaats aan slimme, geconnecteerde en geautomatiseerde lichten. En wie aan zulke lichten denkt, denkt aan Philips Hue. Philips Hue is daarom misschien wel dé makkelijkste manier om je reis naar het automatiseren van je huis te beginnen. Het vereist immers zo goed als geen technische skills en je hebt geen bestaande home automation setup in je huis nodig. Het enige wat je wel nodig hebt is een smartphone.


Wat zijn slimme lichten?

In de wereld van home automation zijn slimme lichten eigenlijk niet meer dan geconnecteerde lichten. Deze lichten zijn verbonden met een netwerk, zodat je ze vanuit een app of eventueel een bestaand home automation systeem kunt aansturen. Zo een bestaand home automation systeem kan bijvoorbeeld een DIY platform zijn zoals Apple HomeKit, Google Assistant of Amazon Alexa, of een professioneel platform zoals Niko Home Control of Control4. Je lichten aansturen vanuit zo een home automation systeem biedt typisch vele mogelijkheden zoals het aansturen met je stem of het instellen van automatisaties (“doe de lichten uit wanneer ik wegga uit het huis” of “doe de lichten aan wanneer ik mijn wake up alarm afzet”). Tenslotte hebben slimme lichten typisch ook ingebouwde dimfuncties —ook als je de infrastructuur van je huis hier niet op voorzien is— en kan je verschillende kleuren kiezen (ofwel van koel wit tot warm geel ofwel alle kleuren van de regenboog).


Wat is Philips Hue?

Philips Hue is een ondermerk van Philips dat zich specifiek focust op de ontwikkeling van slimme lichten in alle vormen en kleuren. Je kan de lichten bedienen via de officiële Philips Hue app of via Apple HomeKit, Google Assistant en Amazon Alexa. In theorie zijn er zelfs nog meer platformen om je Hue-lampen mee te koppelen, maar dat is eerder voor de gevorderde gebruiker en niet per se relevant voor dit artikel.


Philips Hue heeft vele soorten lampen. Je kan ‘light bulbs’ van Philips Hue kopen om in je bestaande armaturen te draaien. Typische types van bulbs zijn bijvoorbeeld GU10 of E27. De kans is groot dat je huidige armatuur compatibel is met één van deze twee types van spots. Verder heeft Philips Hue ook vele verschillende afgewerkte lampen, light strips en accessoires. En dat maakt het nu juist allemaal zo fijn: je kan heel klein beginnen en stapsgewijs je huis en zelfs je (voor)tuin uitbreiden met alle soorten slimme lampen.


Op Coolblue is een Philips Hue starterskit met 3 lampen aan te krijgen vanaf €179,00.
Bluetooth of Philips Hue Bridge?

Philips Hue heeft het écht makkelijk gemaakt om als beginner je eerste slimme lampen op te zetten. De meeste nieuwe Hue-lampen zijn immers uitgerust met Bluetooth. Deze lampen kan je rechtstreeks vanuit de Hue-app bedienen, waarbij de smartphone rechtstreeks de lampen bedient. Deze setup heeft echter wel een beperking: het is niet compatibel met de home automation platformen. Wil je dus je lampen kunnen bedienen met Siri of Alexa? Dan moet je voor de setup gaan met de Philips Hue Bridge.


De Philips Hue Bridge is een klein apparaatje dat je aansluit om je huidige router. Dit apparaatje gaat alle Philips Hue lampen in je huis gecentraliseerd aansturen (voor de geïnteresseerden: het protocol dat de Hue Bridge gebruikt om de lampen aan te sturen is Zigbee). Aangezien de Hue Bridge aangesloten is op je router, is die aanstuurbaar vanuit je huidige (WiFi-)netwerk. Je smartphone gaat dus niet meer rechtstreeks de lampen aansturen, maar alle communicatie verloopt via de Hue Bridge. Platformen als Apple HomeKit, Google Assistant en Amazon Alexa sturen op een gelijkaardige manier de Hue Bridge aan.


White vs white ambiance vs white and color ambiance

Zo goed als alle Philips Hue lampen zijn standaard dimmable, ook als je geen dimmer hebt geïnstalleerd in je huis. De dimmer zit immers ingebouwd in de lamp zelf en niet in de infrastructuur van je elektriciteit. Maar wat Philips Hue nog leuker maakt, is dat ze eventueel ook van kleur kunnen veranderen. Philips Hue geeft typisch drie opties: white, white ambiance of white and color ambiance:

  • White: warm wit licht (in praktijk geelwit), dimmable

  • White ambiance: van warm tot koel wit licht (in praktijk geel tot blauwwit)

  • White and color ambiance: alle kleuren van de regenboog

Uiteraard zijn de lampen die meer kleuren aankunnen ook iets duurder.


Hoe begin ik eraan?

Oké, tot zo ver de theorie. Zoals je wel merkt zijn er verschillende manieren om te starten met Philips Hue, maar sta me toe om mijn persoonlijke mening én ervaringen te delen.

  1. Kies een bestaande armatuur in je huis die je wil ‘intelligent maken’

  2. Check of deze armatuur light bulbs type GU10 of type E27 verwacht

  3. Kies of je voor white, white ambiance of white and color ambiance wil gaan. Ik zou op zijn minst voor white ambiance kiezen, omdat het veranderen van de kleur toch één van de leukste functionaliteiten is van slimme lampen. Of je naar white and color ambiance wil gaan, hangt af van je eigen smaak, al zou ik je wel al willen waarschuwen voor het ‘hoerenkot-effect’ in je huis wanneer alle lichten rood en paars zijn 😉 

  4. Koop een Philips Hue GU10/E27 starter pack inclusief Philips Hue Bridge (ik zou ook om te starten meteen voor de setup met Hue Bridge gaan, dan heb je meteen een future-proof setup die enerzijds compatibel is met oudere Bluetoothloze Philips Hue lampen en anderzijds compatibel is met home automation platformen) De starter packs bevatten typisch drie of vijf light bulbs.

  5. Draai de light bulbs in je huidige armatuur, connecteer de Philips Hue Bridge met je router (de (ethernet)kabel is meegeleverd), download de Philips Hue app en volg de instructies.

  6. Proficiat met je eerste slimme lichten!

59 keer bekeken0 reacties